Praktijk Fulcrum

Boeken

Aletha Solter beschreef de filosofie van Aware Parenting in 5 boeken:

De taal van huilen – positief omgaan met huilen en boosheid van baby’s en kinderen tot 8 jaar

Boekje over huilen als behoefte om spanningen te ontladen. Een eye-opener voor wie nog nooit gehoord heeft van huilbehoefte, controlepatronen, huilen in je armen en het gebroken-koekjesfenomeen.

Baby’s weten wat ze willen – Vertrouw op de signalen van je kind

In dit boek beschrijft Aletha Solter hoe je je baby/peuter kan opvoeden met respect voor zijn eigenheid en behoeftes. Opgedeeld in duidelijke hoofdstukken: hechten, huilen, voeding, slapen, spelen, conflicten.

Het ongedwongen kind – Ruimte geven en grenzen stellen aan kinderen van 2 tot 8 jaar

In dit boek beschrijft Aletha Solter hoe je je kind kan opvoeden met respect voor zijn eigenheid en behoeftes. Opgedeeld in duidelijke hoofdstukken: huilen en boosheid, angsten, leven en leren, spelen, conflicten, sociale contacten, het lieve lijf

De oorspronkelijke Engelse versie van Het ongedwongen kind werd volledig herzien en heruitgegeven onder de titel Cooperative and Connected, Helping children flourish without punishments and rewards. Dit boek werd nog niet naar het Nederlands vertaald.

Attachment Play – How to solve children’s behavior problems with play, laughter, and connection (Nog niet vertaald naar het Nederlands)

Een ongelooflijk leerrijk boek over spel om conflicten op te lossen en stress en trauma’s te verwerken. Spel wordt ingezet bij problemen zoals o.a.: angsten, boosheid en agressie, rivaliteit tussen broers en zussen, liegen, stelen, valsspelen, geboortetrauma, scheiding van de ouders, natuurrampen, terrorisme, ziektes en ongevallen, stress op school e.d.

Raising Drug-free kids – 100 tips for parents (Nog niet vertaald naar het Nederlands)

Wist je dat je al voor de geboorte aan drugspreventie kan doen? Dat drugs sneller binnensluipen in het leven van je kind dan je zou denken? De tips in dit boek zijn geordend per leeftijdscategorie, van pre-nataal tot 25 jaar. Onder drugs verstaat Aletha Solter zowel legale (bvb. koffie, alcohol, sigaretten, medicatie) als illegale drugs.

Andere aanraders:

Jürgen Peeters  Kinderen zijn geen puppy’s – De kracht van zelfsturing in opvoeding

Wat als we zouden bekijken wat kinderen werkelijk van ons nodig hebben om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Deze en andere vragen vormen de basis van dit boek. Jürgen schrijft in heldere taal en met duidelijke voorbeelden over o.a. hechting, trauma, familiesystemen, grenzen, communicatie, generatief luisteren, leiderschap en zelfsturing.

Thomas Gordon Luisteren naar kinderen – Van contact naar verbinding binnen het gezin

De Gordon-methode heeft al tienduizenden mensen geholpen een betere band met hun kinderen te hebben. Iedereen in het gezin luistert naar elkaar, wordt gerespecteerd en gehoord. Ouders houden de regie in handen door te luisteren naar hun kinderen. Deze methode werkt van peuter tot puber (en later ook nog).

Marshall Rosenberg Geweldloze Communicatie – Ontwapenend, doeltreffend en verbindend

Geweldloze communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen.

Stefan Kleintjes Eten voor de kleintjes – Kleintjes van 0 – 4 jaar leren zelf eten

Lactatiekundige en kinderdiëtist Stefan Kleintjes leert je alles over langdurige borstvoeding, verantwoorde bijvoeding, vast voedsel introduceren met de Rapleymethode, voedsel introduceren wanneer er allergieën zijn, ‘niet lusten’ en wat eraan te doen enz. Met dagmenu’s en recepten om meteen mee aan de slag te gaan.

Therapeutenhuis